HEMGalleriBruksgodsBrukskonstBonsaikrukorOM MIG & MINA TEKNIKEROm migMina teknikerKONTAKT

Mina tekniker – Skapandets konst och tradition

Traditionella och moderna tekniker som ger mina verk liv och själ.

En värld av teknisk skicklighet och kreativitet

I mitt arbete strävar jag efter att använda både traditionella och innovativa tekniker för att skapa föremål som är både vackra och unika. Varje teknik jag använder har sin egen karaktär och historia, och bidrar till att förvandla enkla material till konstverk med en berättelse. Här kan du läsa om de tekniker som jag har kommit att bemästra och som ger mina verk deras särskilda uttryck.

Nerikomi – En japansk teknik för unika mönster

En fascinerande teknik där färgad lera blandas för att skapa intrikata och unika mönster som pryder både insidan och utsidan av varje verk.
Nerikomi är en teknik med ursprung från Japan och som inte är särskilt känd i Sverige. Man blandar leror i olika färger och på så sätt skapas ett mönster som finns både på insidan och utsidan. Jag använder färgkroppar för mina arbeten och tar inspiration från smyckeskostnärer som arbetar med polymerlera.
Den enklaste är att ta två leror och blanda dem så att man får en marmorering. Men man kan driva processen mycket längre genom att skapa serier av nyanser från en färg till en annan, dela leran och sätta ihop den igen och på så sätt skapa ett komplicerat mönster. När allt förarbete är klart skär man skivor av leran och mönstret kommer fram. Det är alltså först då man ser hur det blivit och varje gång man gör på samma sätt blir slutresultatet olika.

Vad innebär nerikomi?

Nerikomi innebär att man arbetar med lera i olika färger. Ursprungligen använde man naturleror som färgats av jordmineraler i beige, röda och bruna nyanser. Det enklaste är att blanda två färger till en sk marmorering, men man kan driva processen längre och skapa komplicerade mönster.


Tekniken har sitt ursprung i Japan och är ganska okänd i Sverige. Numera färgar man leran med värmetåligt pigment, sk färgkroppar, och det finns många olika sätt att skapa mönster. Jag har inspirerats av smyckeskonstnärer som arbetar i polymerlera och anpassat den till keramisk lera som är väldigt mycket mjukare och blandar sig lättare.

Jag väljer två eller fler färger som jag sedan blandar i sekvens för jag får en serie nyanser från den ena färgen till den andra. Här har jag använt rött och blått.

De olika bitarna läggs antingen ovanpå varandra eller som i det här exemplet i en rulle. Sedan skär jag leran och sätter ihop den igen flera gånger. Jag kan också ändra formen t ex från fyrkantig till trekantig för att få en böljande rörelse i leran. Eftersom lera är ett levande material så blir mönstret väldigt olika även om jag gör på ungefär samma vis.


Hela arbetsprocessen är mycket tidskrävande, men resultatet gör det väl värt att vara noggrann.


Det blir mycket spillbitar över när jag gör skålar eller vaser och de får bli smycken eller dekorationer på drejad keramik.

Det blir mycket spillbitar över när jag gör skålar eller vaser och de får bli smycken eller dekorationer på drejad keramik.
Hemsida av Torggruppen